Dirigent

Peter van der Leeuw
Foto: Credits Kim Krijnen

Peter van der Leeuw

Peter van der Leeuw is vaste dirigent van zes koren. Naast Ad Novum zijn dat: Vox Antiqua, Chavanon, Kamerkoor Delft Blue, Nieuw Kamerkoor Delft en het Haags Matrozenkoor. Met deze koren worden regelmatig concerten gegeven, waarbij Peter niet alleen de uitvoerend dirigent is, maar ook toelichtingen geeft op de te zingen liederen en de componisten daarvan.

Soms wordt in het buitenland opgetreden: bijvoorbeeld in de Dom in Aken, de Frauenkirche in Dresden en J.S. Bachs Thomaskirche in Leipzig.
Als instrumentaal dirigent heeft Peter sinds een paar jaar het Haagse barokorkest Durante onder zijn hoede. Daarvoor heeft hij in 2021 de Kurt Thomascursus Kamerorkestdirectie gevolgd aan het HKU Conservatorium Utrecht. Sinds begin dit jaar specialiseert Peter zich bij de bekende Nederlandse dirigent en pianist Ed Spanjaard in oratorium-directie (koor met orkest in geestelijke werken).

Bovendien is Peter professioneel zanger en treedt hij regelmatig als bariton op in het Groot Omroepkoor. Eerder zong hij een aantal jaren in Bachkoor Holland. Als zanger heeft hij onder leiding van o.a. een grote dirigent als Jaap van Zweden gezongen en daar ook iets van de kunst van directie van afgekeken.

Oorspronkelijk studeerde Peter rechten en behaalde hij zijn master burgerlijk recht aan de Universiteit van Leiden. Hierna ging hij echter naar het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, omdat daar toch meer zijn hart lag. Hij is afgestudeerd met als hoofdvak klassieke zang. Tijdens zijn zangstudie volgde hij directie-, ensembleleiding- en slagtechnieklessen. Na zijn afstuderen woonde hij vele masterclasses koordirectie bij.
Als eerste baan werkte hij vijf jaar lang als impresario voor operazangers en dirigenten en daarna was hij coördinator talentontwikkeling bij De Nationale Opera in Amsterdam. Sinds 2018 richt hij zich volledig op dirigeren.

Peter is getrouwd met Aylin Sezer, een bekende Nederlands-Turkse sopraan en operazangeres. Ze hebben twee dochters en wonen in Voorburg.