Dirigent

Peter van der Leeuw
Foto: Credits Kim Krijnen

Peter van der Leeuw is vaste dirigent van zes koren en een barokorkest: naast Ad Novum (Voorburg) zijn dat Chavanon (Den Haag), Delft Blue, Nieuw Kamerkoor Delft, Vox Antiqua (Den Haag), het Haags Matrozenkoor en Durante barokorkest (Den Haag).

Peter valt daarnaast regelmatig in als gastdirigent bij andere koren en orkesten waaronder Amsterdam Bach Consort, LSKO Collegium Musicum, het Residentie Bachkoor en het ’s-Gravendaags Symfonie Orkest.

Peter dirigeert regelmatig in het buitenland. Vaak is dat op bijzondere plekken, zoals de Sint Pieter in Rome, de Dom in Aken, de Frauenkirche in Dresden en in J.S. Bach’s Thomaskirche in Leipzig.

Peter is tevens zanger en zong de baritonsolo’s in diverse oratoria zoals Weihnachtsoratorium van Bach, Ein Deutsches Requiem van Brahms en het Requiem van Fauré. Bij Opera Holland zong hij de hoofdrol in de moderne opera Romeo en Zeliha en in Frankrijk zong hij Papageno in Die Zauberflöte.

Peter zingt als koorzanger regelmatig als remplaçant in het Groot Omroepkoor en daarnaast zong hij een aantal jaren in Bachkoor Holland.

Hij zong o.l.v. dirigenten als Jaap van Zweden, Yannick Nezet-Seguin en Edo de Waart en initieerde namens het European Network of Opera Academies een reeks internationale workshops operadirigeren voor jonge dirigenten o.l.v. Carlo Rizzi. Deze workshops voor toptalent vonden plaats in De Nationale Opera in Amsterdam, de Gulbenkian Foundation in Lissabon en de Muziekkapel Koningin Elisabeth te Waterloo. Hij gaf auditietraining aan jonge zangers en gaf stemvormingscursussen aan diverse koren waaronder het European Choir in Istanbul.

Peter is afgestudeerd aan het Koninklijk Conservatorium met als hoofdvak klassieke zang. Tijdens zijn zangstudie volgde hij tevens directie-, ensemble-leiding/ en slagtechnieklessen en hij woonde na zijn afstuderen vele masterclasses koordirectie bij. Hij is tevens jurist (master burgerlijk recht aan de Universiteit Leiden) en was werkzaam als impresario voor zangers en dirigenten en als coördinator talentontwikkeling bij De Nationale Opera. Als freelancer heeft hij onder andere gewerkt als editor fondsaanvragen voor het New European Ensemble, voor casting en internationale contacten bij Holland Opera en als artistiek leider/talentscout voor het Nederlands Wagner Genootschap.