Project Vespers 2022

Start van het project februari 2022!

Projectzangers gezocht voor All Night Vigil, de ‘Vespers’, van Sergei Rachmaninoff

Kamerkoor Ad Novum gaat onder leiding van Peter van der Leeuw samen met kamerkoor Vox Antiqua uit Den Haag op 12 november 2022 de All Night Vigil, opus 37, ‘Vespers’ (1915), van Rachmaninoff uitvoeren. Dit is een unieke kans om nader kennis te maken met dit bijzondere koorwerk, voor zowel projectzangers die het nog niet kennen als voor ervaren projectzangers. Ga met ons mee op Russisch avontuur!

Bijzondere muziek
All Night Vigil is een van de grootste koorwerken voor a capella. Het is een hoogtepunt in de Russisch-orthodoxe sacrale muziek en put uit de rijke Russisch-orthodoxe traditie van Gregoriaanse en polyfone gezangen. Het bestaat uit vijftien delen, waarvan zes delen gebaseerd zijn op de vesperdienst. Deze ‘Vespers’ zijn ingebed in een gevarieerde muzikale setting, die zijn wortels heeft in de Russische muziek van eeuwen terug.
Hoewel erg populair, wordt het naar verhouding weinig uitgevoerd omdat er zoveel zangers nodig zijn. Door de samenwerking van beide kamerkoren kan de ideale bezetting grotendeels gerealiseerd worden. Alleen hebben we nog wel behoefte aan een paar projectzangers.
Ad Novum heeft 33 zangers die redelijk gelijkmatig verdeeld zijn over de stemgroepen. Voor dit grote project hebben we plaats voor een hoge sopraan, lage alten, tenoren en lage bassen voor het echte ‘kozakkengeluid’.

Praktische informatie: tijd en plaats
Peter van der Leeuw is dirigent van beide koren. Begin 2022 gaan we starten met het instuderen van de Vespers. De repetities zullen plaatsvinden op een aantal woensdagavonden van acht uur tot kwart over tien in het atrium van het Gymnasium Novum, in het centrum van Voorburg. 
Repetitiedata: de woensdagavonden 16 februari, 16 maart, 20 april, 22 juni, 29 juni, 6 juli. Na de zomer starten wij op 24 augustus en repeteren dan iedere woensdagavond tot aan het concert.
Een zanger die de muziek nog niet kent kan vroeg instappen, terwijl de ervaren zanger, die de muziek al eerder heeft gezongen, later kan instromen.
Er zal ook een gezamenlijke studiemiddag met kamerkoor Vox Antiqua gepland worden.

Kosten en voorwaarden voor deelname
Kosten voor projectzangers worden in overleg afgesproken, naar rato van de kosten voor vaste leden. Wil je eerder met ons gaan instuderen, dan wordt er een verhoudingsgewijze deelnameprijs gevraagd. Voor wie het helemaal nieuw is, werken we met een aantal proefavonden om te kijken of je stem en die van de stemgroep goed bij elkaar passen. Een stemtest door de dirigent hoort er ook bij.

Heb je interesse, neem dan contact op met de secretaris van Ad Novum: info@kamerkooradnovum.nl

Wil je liever op dinsdagavond in Den Haag repeteren, dan kun je misschien meedoen met kamerkoor Vox Antiqua: www.voxantiqua.nl